FCSB – Farul Constanța 1-1. „Nu mi s-a părut ofsaid la golul anulat și nici penalty!”. Revelațiile și deziluziile remizei în care campioana sărbătoritului Gică Hagi a fost sub echipa finului Gigi Becali. EXCLUSIV

FCSB - Farul Constanța 1-1. „Nu mi s-a părut ofsaid la golul anulat și nici penalty!”. Revelațiile și deziluziile remizei în care campioana sărbătoritului Gică Hagi a fost sub echipa finului Gigi Becali. EXCLUSIV
  • Publicat:

Începând din 2024, după fiecare rundă din Superliga descoperi la ProSport rubrica „Secretele din Meciul Etapei”, provocarea pe care jurnalistul Gabriel Berceanu și antrenorul invitat al fiecărei săptămâni o lansează suporterilor ce trăiesc fotbalul pasionați de elementele tactice, dornici să înțeleagă adevărații eroi din teren, mutările tehnicienilor și explicația fazelor decisive. Astăzi, FCSB – Farul Constanța 1-1!

Fiecare episod al „Secretelor din Meciul Etapei” e compus dintr-o o radiografie realizată în exclusivitate de un tehnician român pe marginea duelului din Superliga. Apoi, repere evidențiate de Gabriel Berceanu, jurnalist ProSport, care rescriu istoria partidei dintr-o perspectivă specială, între catedrala peluzei și memoria subiectivă a generațiilor.

Iată analiza realizată în această rundă de Cristian Dulca și cum se explică remiza din duelul patronului-antrenor Gigi Becali cu antrenorul-patron Gică Hagi!

FCSB – Farul Constanța 1-1 în viziunea lui Cristi Dulca

Fost internațional român, participant cu tricolorii la World Cup 1998, Cristi Dulca (51 ani) a fost un fundaș campion al României și câștigător al Cupei României cu Rapid București. În țară a mai evoluat pentru CFR Cluj, Gloria Bistrița, Ceahlăul Piatra Neamț, Gaz Metan Mediaș și U Cluj, iar peste hotare, pentru Pohang Steelers (Coreea de Sud) și Honved Budapesta (Ungaria).

Ca antrenor, Dulca a început la Minerul Iara și Avântul Reghin, a pregătit ulterior formații din Liga 2 precum Delta Tulcea sau Luceafărul Oradea, consacrându-se apoi la nivel înalt ca tehnician la FC Vaslui, U Cluj sau Gaz Metan Mediaș. A fost selecționerul României U21 în perioada 2015-2016 iar în prezent este selecționerul naționalei feminine.

În exclusivitate pentru ProSport, Cristi Dulca face radiografia partidei FCSB – Farul Constanța 1-1:

Ambele echipe veneau după victorii, FCSB avea șapte goluri marcate în două meciuri, Farul după succese contra echipelor Craiovei. Liderul a vrut clar să-și mențină punctele avans față de CFR Cluj și s-a văzut din start. În timp ce campioana en-titre nu mai e, cel puțin pe fază ofensivă, echipa de sezonul trecut, s-a văzut și acum. Presingul avansat, încercarea aproape permanentă de a recupera balonul, au conturat tactica FCSB. Schimbări normale la pauză pentru ambele echipe, cred eu. Mai ales pe fondul atâtor greșeli individuale, pase greșite, pe care le-am văzut în primele 45 de minute. Budescu părea că nu mai poate, iar Rivaldinho n-a avut realizări. Jucătorii intrați pe parcurs au fost mult mai utili de ambele părți”

Cristi Dulca și cheia din meciul etapei: „Deciziile VAR, lipsa lui Olaru și a lui Coman în prima repriză”

Pentru antrenorul invitat în această săptămână la rubrica Secretele din Meciul Etapei la ProSport, cheia partidei FCSB – Farul Constanța 1-0 au constituit-o cele două faze în care VAR a intervenit, anulând întâi golul marcat de Louis Munteanu pentru ofsaid și acordând penalty pentru dobrogeni în finalul disputei:

Nu mi s-a părut ofsaid la golul anulat. Parcă acolo era de lăsat gol valabil, iar în final nu mi s-a părut de acordat penalty! Duel normal în fotbalul din Anglia, dacă vreți, dar și în alte campionate. FCSB a avut mult mai multe ocazii. Cred că lipsa lui Olaru și Coman s-a simțit mult, s-a văzut clar că intrarea lui Florinel a dinamizat mult atacul după pauză, așa a și reușit FCSB să deschidă scorul”

Secretele din Meciul Etapei. FCSB – Farul Constanța 1-1

De ziua lui Gică Hagi, pe terenul finului Gigi Becali, un FCSB – Farul Constanța spre finalul sezonului regular a însemnat cel puțin șase întrebări grele, câte trei de fiecare parte:

  • Păstrează FCSB senzația de lider incontestabil și fără Darius Olaru, hattrick la 4-0 cu UTA Arad, când a lipsit Florinel Coman, și omul care a deschis scorul cu Craiova, runda trecută?
  • Dar fără amândoi, marcatorii a 24 din cele 45 de goluri ale roș-albaștrilor până acum în Superliga acestui sezon?
  • Sunt nou-veniții Baba Alhassan, la mijloc, și Phelipe, în ofensivă, capabili să țină ritmul înalt al FCSB în acest context și să suplinească absențele?

În vreme ce în dreptul campioanei en-titre, venită după o cădere asurzitoare la start de sezon în continuarea artificiilor și o revenire recentă cu 6 etape fără înfrângere:

  • Poate Farul Constanța să ia puncte cu FCSB și să păstreze astfel ritmul spre un loc de play-off ce părea acum câteva luni improbabil?
  • Îi „recompune”, iarăși uimitor, Gică Hagi pe Cristi Ganea, Ionuț Vînă și Constantin Budescu, foști fotbaliști FCSB, pentru prestații-replică în fața lui Gigi Becali?
  • Confirmă Louis Munteanu, după gol și pasă de gol în cele două etape din 2024, constanța în formă pe care i-o așteaptă toți, până la Edi Iordănescu?

O remiză împotriva cifrelor

În prima repriză, gândul lui Hagi că lusitanul Queiros poate funcționa pe post de Artean, coborând util între stoperi, n-a adus liniște pentru Farul. Cu Lixandru și Baba căutând impetuos spațiile, uneori și inspirat, cu Tavi Popescu în revenire de formă și Băluță același titirez-magnetic, FCSB a impus 15 minute de foc la debut, cu presing și ocazii bune. Al doilea sfert de oră, sub urletele Regelui aniversat, dobrogenii au recuperat teren, dar doar cât să estompeze dinamica roș-albastră, fără pericol spre Târnovanu. Tavi Popescu și Luis Phelipe au făcut rocadă, iar antidotul la baricada Farului a dat roade. Ultima treime din repriză, lanțul ocaziilor s-a întețit.

La pauză, Hagi i-a scos pe Rivaldinho și Budescu, au intrat Gregoryan și Grameni. Iar Becali a forțat la pauză, pentru victorie, cu Florinel Coman în locul incoerentului Phelipe. Asediul gazdelor s-a reluat, ba și mai accentuat, spre deschiderea de scor din centrarea lui… Florinel. Dobrogenii, după un gol anulat de VAR, au intrat în cămașa neputinței. Per total, zero șuturi pe poartă în repriza secundă! Până la… penalty! Și s-a făcut 1-1 în prelungiri, după o fază tare controversată.

  • FCSB a fost peste Farul la toate capitolele: posesie (56% vs 44%), șuturi pe poartă (7-3), șuturi pe lângă poartă (5-2), ocazii de gol (13-8), cornere (3-1), atacuri periculoase (93-57)

Dar să descoperim, punctual, revelațiile și deziluziile cu rol major în FCSB – Farul Constanța 1-1, cu argumentele care ne îndreptățesc să îi evaluăm astfel pe jucători!

Revelațiile. Tavi și Baba

Tavi Popescu, aproape de ce ar trebui să fie și se așteaptă de la el. Revelație, pentru că etape la rând s-a așteptat un meci în care tânărul să-și revină spre semnele excelente arătate cândva. Cam degeaba. Până azi! Măcar prima repriză.

45 de minute s-a dovedit a fi mai mereu disruptiv, implicat, atât în banda stângă, cât și în cea dreaptă. Fără eficiență maximă Tavi Popescu, dar în progres evident față de ultimele luni. Pasă luminoasă, de mare talent, spre Băluță în poziție ideală (minutul 9), demarcare prin care declanșează faza marii ocazii FCSB din minutul 11. Apoi, lansare fină, printre adversari, fix în pântecul careului pentru același Băluță (28). Și un exterior, în careu, pentru finalizarea lui Baba, cea mai mare ocazie a primei reprize (36).

După pauză s-a cam stins, dar totuși a produs o diagonală curbată ingenios pentru lansarea lui Florinel Coman (72).

Alhassan Baba. Debut în postura de titular la FCSB și revelație, în acest context, prin ce a produs cu Farul Constanța.

Mijlocaș atipic pentru Superliga, prin fizic și dinamică, s-a remarcat cu stilul său incomod și, după cum s-a confirmat, productiv. Ghanezul a fost mai mereu pozitiv în joc, aplecat spre construcție ofensivă, cu deplasări și viteză de reacție impresionante. Dezordonat pe alocuri, cu un entuziasm divorțat de luciditate, vezi galbenul de neînțeles primit în minutul 22. Dar a căutat și a intrat util în un-doi-uri, chiar și în careu advers (11), producând finalmente deschiderea de scor pentru FCSB.

Pare că are o marjă de progres importantă (are doar 24 de ani), dar și carențe de disciplină tactică și control, însă ce nu par de nerezolvat.

Alți remarcați. Din apărarea FCSB

  • Radunovic. Muntenegreanul care a făcut cam ce a vrut pe fază ofensivă cu francezul Dussaut și care pe fază defensivă n-a avut probleme majore, oprind agresiv și corect cele mai multe atacuri ale Farului
  • Ngezana. Veți spune că a pasat greșit în minutul 58 și a declanșat faza din care Farul a marcat, gol anulat de VAR pentru ofsaid. Corect, deși acuza dureri. Dar dincolo de acel moment, sud-africanul a intervenit salvator pentru a opri lansarea lui Budescu pentru Louis Munteanu (15), a dublat eficient scăderile din joc ale lui Dawa (vezi minutul 39). Omniprezent și energic are, indiscutabil, un merit major la faptul că FCSB a încasat doar două goluri în ultimele 5 etape. Cu Farul, din penalty.

Descoperă AICI cele 10 motive incomode pentru care nici Gigi Becali, nici Gică Hagi, nu vor domina Superliga ani la rând!

Deziluziile. Duetul care i-a anulat Regelui tortul din prima repriză

Împreună, Budescu și Rivaldinho au dus, timp de o repriză, prin evoluțiile lor, la anularea oricărei pretenții de implicare productivă și eficiență ofensivă pentru Farul Constanța. Deziluzii pentru că experiența și talentul lui Budescu, plus pretențiile pe care Hagi le are de la brazilian erau argumente pentru cu totul altceva.

Constantin Budescu, un fotbalist de mare talent ajuns într-o etapă a neacceptării, schimbat la pauză. Frână pentru contraatacul echipei în minutul 4, aproape mereu defazat din pricina lipsei de viteză, cu un ritm departe de ce presupune să blochezi FCSB, liderul autoritar al Superligii, pe teren. Deseori a părut parte dintr-un fotbal care parcă nu se mai joacă, aterizat de pe un „sintetic” alături de prieteni fix pe „Arena Națională”. Nici pasele decisive, chiar de pe loc, nu-i mai ies ca pe timpuri, vezi lansarea ratată din minutul 32. Budescu, azi, caută mai mereu vraja, s-a văzut și în șutul pe poartă din prima repriză. Dar a început să dispară „baza”.

  • Doar 6 pase a reușit doar Budescu în 45 de minute!, în condițiile în care Tavi Popescu, Lixandru și Baba au trecut de 20, iar Lixandru, de 40 de pase

Rivaldinho. Greu și să și detaliezi de ce e o deziluzie, atât de evident a fost acest lucru 🙂 Utilizat ca extremă dreapta în 4-3-3 n-a existat, practic. Doar 10 pase într-o repriză, mai puține decât Târnovanu! Poate și faptul că n-a jucat vârf l-a tras în jos, dar nici el n-a tras, parcă, pentru a schimba lucrurile. A încercat o foarfecă și n-a ieșit nimic, în prelungirile primei reprize. Schimbat la pauză de Gică Hagi.

Alte semne de umbră

  • Luis Phelipe. Stângaci, incoerent, lipsit parcă de încredere. Tenace, dar lipsit de productivitate. Pare în căutarea locului și a rolului, însă și a confirmărilor care să-l ajute să se așeze la noua lui echipă, FCSB
  • Cristi Ganea. Titularizat în premieră la revenirea lui în trupa lui Hagi, e departe de ce era cândva. Mai are nevoie de timp pentru fizic și pentru ritm, mai ales. Copleșit și departe de nivelul partidei. L-a ratat pe Baba din marcaj la golul încasat de Farul în minutul 55.
  • Queiros. Aproape că a reușit o pasă de gol pentru Florinel Coman (minutul 53), după ce arătase că nu face față nici ca fundaș central, nici în postură de închizător, cu prea multe poziționări evazive. La ani lumină de randamentul lui Artean pe schema lui Hagi. Timp de o oră în teren, a avut cele mai multe faulturi din rândul oaspeților și a reușit un singur tackling.
  • L. Munteanu. Luat pe sus de Ngezana încă din minutul 2, parcă și-a pierdut acolo, în faza din bandă, tot curajul. A finalizat foarte slab din poziție de unu la unu cu Târnovanu (minutul 8), deși era ofsaid. Parcă prea pretențios și prețios în multe faze.

Descoperă AICI care au fost Secretele din Meciul Etapei cu Victor Pițurcă!

Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis înainte?! Ce ținută a ales pentru această zi!
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis înainte?! Ce ținută a ales…
Puștiul care plângea în 2012 pentru FCSB are o nouă echipă: unde evoluează acum
Puștiul care plângea în 2012 pentru FCSB are o nouă echipă: unde evoluează acum
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul…
Bombă în mercato! Se face transferul lui Andrei Rațiu. Detalii de la negocieri
Bombă în mercato! Se face transferul lui Andrei Rațiu. Detalii de la negocieri
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Ciolacu, aproape de locul secund!
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Ciolacu, aproape de locul secund!
Gigi Becali anunţă o răsturnare de situaţie pentru turul 2 în cursa prezidenţială! Ar fi alt lider după rezultate:
Gigi Becali anunţă o răsturnare de situaţie pentru turul 2 în cursa prezidenţială! Ar fi alt lider după rezultate: "El…
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”! S-a schimbat total
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”! S-a schimbat total
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Mircea Geoană, după exit-poll:
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Motivul pentru care Elena Ceaușescu a fost poreclită „Păsărica”. De ce i se spunea așa
Motivul pentru care Elena Ceaușescu a fost poreclită „Păsărica”. De ce i se spunea așa
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate alegeri prezidențiale 2024. Primele rezultate oficiale parțiale din turul I sunt uluitoare
Rezultate alegeri prezidențiale 2024. Primele rezultate oficiale parțiale din turul I sunt uluitoare
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de ani
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de…
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el a votat în diaspora
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el…
×